Isbjörnsrumpa på Elitloppspoker

Vissa dagar känner man det bara. Att idag kommer det ske något speciellt. Idag kommer det blir bra.

För första gången i mitt liv skulle jag i torsdags spela Elitloppspokern på CC i Stockholm. Även känd som den största slaskturren i svensk tid, då det trots ett inköp på över fem lax har en turbostruktur för att travgubbarna inte ska tröttna och turneringen hinna ta slut på en dag.

Jag gled in på färjans tredje däck och kände hur det hängde magi i luften. Turneringen var full till bristningsgränsen. Jag drog lott och hoppades på en bra seat. Det blev ingen bra seat, det var betydligt bättre än så. Jag har aldrig spelat något homegame i Lesjöfors. Men om det någonsin spelades poker i någon tegelvilla där runt 2005 så kan jag tänka mig att motståndet var ungefär så här hårt.

Dock. Direkt till höger om mig, mannen, myten, legenden, Chris Björin. Svensk pokers Doyle Brunson. Med en ryggtavla rak som en militär i givakt framför kungen. I övrigt hela tre damer, två solglasögonsnubbar, någon medelålders man i finskjorta, ett par hästhandlare och en norrländsk grinder. Startstack 30k. Nu skulle det spelas poker!

Finskjortan visade var skåpet skulle stå och valde att spela varje hand. Om det så var fyrbettat innan flopp så var det inte tal om att folda Q7o. Alla händer kan floppa fyrtal! När han dessutom lyckades syna en floppbet på 346 regnbåge, träffa pipan på turn, och få fullt betalt så var det liksom inte läge att ändra taktik.

Jag får min första kvalitetsnäve efter en halvtimma. Höjer upp med AKo, får fem syn, floppar Q76 och inser att det inte är någon idé att köra vidare. Fortsätter med relativt tight spel någon timma då det ändå inte gick att få bort folk från potterna. Här gällde det att hitta en näve och värdebetta till månen och tillbaka.

Men det kom aldrig någon näve. Så jag fick skapa en själv. Efter drygt två timmar (blinds 150/300) så höjer bordets mest aggressiva spelare, en ung man i solbrillor, upp i mittpos till 600. Jag kikar ner på en av mina favoriter, 97s, på cut off. Då jag ändå varit lugn hittills hoppades jag på att få lite cred, så jag slog om till 1800. Jag hoppades fel. Både finskjortan på lilla blind och en äldre dam på big blind kallsynade mitt omslag. Och solglasögat synade givetvis också in. Jag var redan redo att lämna in och ge upp handen. Tills jag såg floppen…

68T med två spader. Jag var nästan tvungen att gnugga ögonen med tröjarmen, hade jag floppat nöt? Ja, det hade jag ja. Det gjorde inte ont när unge herrn donkade in 3k i potten. Jag synade bara för att få med mig finskjortan på en svängom. Men både han och damen lade sig. Turn en blank fyra. Solglasögat fortsatte med en liten satsning, 3k till. Jag slog om till 9,2k. Lite stek från min motspelare och sedan en all in. Uppspelt som en femåring i en godisgrotta synade jag snabbt. Uppe mot JTo som drog dött. Jag kanske var lite orättvis mot det där homegamet i Lesjöfors, det hade nog stått sig rätt bra här.

Vissa dagar känner man bara att det kommer bli bra. Uppe på dubbla startstack.

Nyrik så öppnar jag upp mitt spel. På blinds 400/800 synar jag ett uppslag från Björin, som spelat som en solid stenstod, med A2 i klöver. Floppen landar magnifika A94 med två klöver. Björin bettar, jag tar en syn i position. Turn en röd sexa. Björin tar då det drastiska beslutet att gå all in, för drygt 20k. Över 2,5 gånger potten. Vad i hela friden är det som händer? Försöker fundera ut om han verkligen kan göra detta med någon slags draghand för om jag känner mig säker på att han har ett ess kan jag ju inte syna. Funderar lite väl länge och kommer fram till att han har ett ess typ, nästan alltid. Björin säger:
– Bra fold, jag har ett ess.
Och visar upp ett ess.

Antagligen har väl Björin övat upp ett sjätte sinne som säger åt honom både vad min hand är och vad riverkortet kommer visa för färg. Så han kanske kom undan…

Strax därefter får jag byta bord. Tråkigt!

Startar mitt nya bord katastrof då jag synar in från big blind med K6o. En riktig skethand, men det låg så mycket pengar i potten att jag inte orkade folda. Alla händer kan ju floppa fyrtal! Men jag fick nöja mig med toppar på floppen K94 med två klöver. Ola från Karlstad fortsätter betta. Jag synar flopp. På turn kommer ett tredje klöver. Ola går all in för sina sista 14k. Jag orkar inte folda då jag i min vilda fiskhjärna vill att han skulle ha plockat upp ett nötfärgdrag på turn med en AQo eller nåt. Jag hade rätt i att han hade klöveresset. Men även ett rött ess som sällskap. Jag tappar en stor portion av stacken och vill slå mig själv med en liten hård pinne.

Nästa varv synar jag uppslaget från en lång norrman på min big blind igen. Det är så himla svårt att vika när man redan stoppat in marker. Till mitt försvar har jag denna gång en bättre hand – KQ. Floppen landar fenomenala KQ4. Blindsen är nu höga så när norrbaggen betar ut 7k på flopp finns det inte mycket annat än att ställa in. Blixtsyn av AA och mitt tvåpar får stå. Upp på lite stack igen. Det var ju en sån kväll, jag kände det. Tredje däck på den här Finlandsfärjan var redo för party!

Spelare försvann snabbt. Småtimmarna kröp på. Vi närmade oss endast två bord kvar, från de drygt 100 startande, och Peter Eichhardt, förra årets armbandsvinnare i WSOP, satte sig ner. 50-bastaren, med kropp som en tiokampare sprang som en dopad Bolt och byggde stack till himlen. Själv fick jag besök av kortdödens mamma. Fick stirra ner i 94o i två timmar och vackert sitta och folda mig fram. Försökte överleva den branta strukturen genom att sno de blinds som gick.

När jag kikar ner på 86 hjärter i mittpos känns det som nöt och jag slår upp till 6k på 1500/3k. Bara den gängliga norrmannen synar i big blind. Floppen landar T94 med T9 i hjärter. Inte fel alls. Norrmannen checksynar min bet på 6,5k. Turn en svart femma. Jag checkar bakom för att inte få checkraise i ansiktet. River landar drömkortet hjärter 7. Jag får gnugga pluggarna igen. Kisar på brädan och försöker febrilt inse det omöjliga – jag hade rivrat en straight flush. Norrmannen checkar igen. Jag går för tungt värde å stoppar in 20k. Stek i två minuter och sedan syn. Jag var aldrig orolig, norrmänn kan vara bra på saker, men inte att folda.

Upp på bra stack igen. Hur skulle den här kvällen kunna sluta med annat än vinst?

Hamnar i en jobbig hand mot Eichhardt där jag tvingas vika för en all in för hela min stack på turn med QT på brädan, AKTQ med ett färgdrag. Herr armbandsvinnare säger att han inte hade knekten. Jag tror honom. Slår å andra sidan ut en spelare med AQ vs A6 all in pre. Jag väntar dock på mitt första höga par, jag känner att det kommer snart. Och från där nalkas ruschen som ska ta mig till de 140 laxen i förstapris.

Stämningen börjar tätna. Servitören springer ut med ännu en öl-bricka. Ljudet av slots lyser med sin frånvaro, det är bara ett evigt markerklapper från de nyöppnade cashgameborden och badbeats-historier från folk som dricker gravölen i bakgrunden. Jag har bytt ställning till ett knä lutat mot bordet, ingen ultimat ställning. Björin hade skakat på huvudet om han sett mig.

Så, på lilla blind, viker jag upp en kung. Smyger fram det andra. En regent till. Äntligen. Blindsen är höga och det är all in-poker som gäller. Till min stora förtret foldas det laget runt till knappen. Men han gör mig inte besviken. Han ställer in allt och täcker mig. Jadå, syn. Big blind viker.

Upp mot en bättre hand än jag trodde, A9o. Dealern är snabb och slänger fram ett ess direkt i dörren. Brädan rinner ut kall som en isbjörnsrumpa. Semibubblan för mig, då det var 15 priser.

Jag reser mig och önskar lycka till.
– Det kommer fler chanser, säger Eichhardt.

Och det har han rätt i. I helgen beger jag mig tillbaka till brottsplatsen för Poker-SM Main Event. Jag har ingen speciell känsla inför turneringen. Lika bra det. Det brukar ändå inte spela så stor roll vad man känner innan en turnering, eller under för den delen. Känslor är endast till för att spela dina sinnen ett spratt.

Vissa dagar vet man det bara. Att det kommer ske något speciellt. Men man är ju aldrig att lita på.

/ dybban

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *